'maatwerk
wonen met zorg'

Grasboom Amersfoort 1090 606

 Stichting Grasboom Amersfoort

Website   grasboomamersfoort.nl
    15 appartementen
Secretariaat:   Wiekslag 218
    3815 GH Amersfoort
E-mail:   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Verhuurder:   Stichting Grasboom Amersfoort
Woningcorporatie:   de Alliantie

Zorgleverancier:

 

Kwintes-Oost

Introductie Grasboom Amersfoort

Grasboom Amersfoort is een appartementencomplex in de levendige wijk Liendert. Het is centraal gelegen; op 10 minuten fietsafstand van de binnenstad en station. In 2020 zijn de meeste bewoners (meer mannen dan vrouwen) nog geen 30 jaar. Het project wordt door de bewoners ervaren als een veilige woonomgeving. De begeleiding werkt veelal via (vaste) afspraken met de bewoners, daarnaast kan je natuurlijk altijd met een (korte) vraag bij hen terecht.

Wij vinden het belangrijk dat bewoners en ouders meedoen en een bijdrage leveren aan hun woonomgeving en de organisatie. Ouders zijn allemaal actief betrokken; iedereen heeft een of meerdere taken in de organisatie. De bewoners van ons project wonen zelfstandig en krijgen begeleiding op maat. Er worden regelmatig gezamenlijke activiteiten georganiseerd, waar de bewoners zich voor kunnen aanmelden. Ontwikkeling naar (meer) zelfstandigheid en uitstroom vinden we belangrijk. Als een bewoner zover is dat er een volgende stap gezet kan worden naar bv zelfstandig wonen met ambulante begeleiding, gaan zij met begeleiding dit traject in.

Grasboom Amersfoort
Ouders verenigd in de stichting Grasboom Amersfoort  hebben in samenwerking met de Alliantie een nieuw wooncomplex gerealiseerd voor jongeren met autisme. Het appartementen complex staat aan de Wiekslag (218) in de wijk Liendert te Amersfoort. De nieuwbouw is gestart in oktober 2014 en in december 2015 Grasboom Amersfoort hebben de eerste bewoners hun appartement betrokken.

Algemene informatie
Wooncomplex met 24 woningen met negen reguliere huurwoningen op de tweede  en derde verdieping en 15 woningen voor de Grasboom op de begane grond en de eerste verdieping. De appartementen en gemeenschappelijke ruimten zijn binnen het wooncluster gesitueerd. Het vrijstaande wooncomplex aan de Wiekslag is gelegen aan het wijkplantsoen met aan de zuid-oostzijde van gebouw een terras en de tuin.

De appartementen
De tweekamer appartementen van ca 50 m2 in de wooncluster zijn gesitueerd rondom het centrale middenplein op de beganegrond  en een vide op de eerste verdieping. De appartementen zijn voorzien van een open keuken aan de woonkamer, een slaapkamer en doucheruimte met toilet. Aangrenzend aan de hal/entree is een ruimte techniek/bergkast waarin wasapparatuur opgesteld kan worden. Elk appartement beschikt daarnaast over een inpandige eigen berging en er is een centrale fietsenberging aanwezig. Bij het ontwerp is extra aandacht besteed aan veiligheid en voorzieningen om een prikkelarme omgeving realiseren. Zo is de keuken voorzien van een inductie kookplaat en een afzuigkap met recirculatie PlasmaMade filter. Elk appartement heeft een balkon of een terras dat  bereikbaar is vanuit de woonkamer.

Algemene ruimten
Op de begane grond bevindt zich de gemeenschappelijke ruimte met een keuken.  Via deze gemeenschappelijke ruimte kan men op het terras en in de gezamenlijke tuin komen. Aan het inpandige middenplein is de vergaderruimte, de gezamenlijke wasruimte met wasapparatuur en een bezoekerstoilet voorzien. De gemeenschappelijke ruimte met tuin/terras, de binnenpatio en vide op de eerste verdieping vormen een verbindend element en geven een ruimtelijk en licht karakter. De situering van het middenplein, de gemeenschappelijke ruimte en de tuin bieden veel mogelijkheden om gezamenlijke activiteiten te ontwikkelen.

Grasboom Amersfoort heeft een eigen centrale entree, die per videocom installatie vanuit elk appartement te openen is. In de centrale entree bevinden zich ook de postbussen en toegang tot de lift. Het gebouw biedt aan bewoners ook toegang via de fietsenentree, waar inpandig, fietsen gestald kunnen worden.

Wonen en zorg gescheiden
Je kunt alleen wonen bij Grasboom Amersfoort als je graag de stap wilt gaan maken naar zelfstandig wonen en je daar, vanwege autisme gerelateerde problematiek, begeleiding bij nodig hebt.
Je huurt dus een woning van Grasboom Amersfoort en sluit daartoe een apart huurcontract. Voor de gevraagde zorg sluit je apart een zorgcontract af en deze moet je kunnen financieren vanuit een Persoonsoonsgebonden Budget dat toereikend is voor de gevraagde zorg en die je per beschikking Beschermd Wonen van de gemeente Amersfoort hebt ontvangen.

De zorgleverancier van Grasboom Amersfoort is Kwintes. Zij  ‘leveren’ professionele begeleiders voor zowel individuele als woon- begeleiding. Iedere bewoner krijgt/kiest een persoonlijk begeleider die bij hem of haar past.

De Locatie
Grasboom Amersfoort staat in de wijk Liendert; een wijk in Amersfoort die imomeneteel aan vernieuwing onderhevig is. De wijk wordt opnieuw ingericht; Zo is er een ABC-cluster school gebouwd. Hierdoor is ruimte vrijgekomen voor nieuwbouw, plantsoenen en groenstroken. Veel flats uit de jaren ’60 worden gesloopt en daarvoor komen grondgebonden woningen terug. Liendert krijgt een geheel nieuw gezicht, waarbij bijzonder veel aandacht is besteedt aan samenleven, wonen, werken, onderwijs, leefbaarheid & veiligheid en voorzieningen. Zaken die belangrijk zijn voor een gezonde wijk, waar ook onze bewoners prettig kunnen leven.

Ligging en bereikbaarheid
De stadswijk Liendert ligt noordoostelijk van de binnenstad en wordt aan de westkant door de A28 begrensd. Aan noordzijde is de wijk afgezoomd met het waterwingebied; een langgerekte parkachtige ‘groene strook’ die Amersfoort van drinkwater voorziet.

Het wooncomplex aan de Wiekslag is perfect bereikbaar per openbaar vervoer. Het ligt op 10-15 minuten fietsafstand van het Station Schothorst en NS Centraal Station, en stads/streekbussen stoppen voor de deur.. De oude binnenstad met het gezellige winkel - en uitgaansgebied van Amersfoort is op 10 minuutjes fietsen binnen bereik. In de directe omgeving zijn er winkels in de wijk en een grote supermarkt aanwezig. Op loopafstand is er een apotheek en is het wijkondersteuningspunt ‘Stip’ bereikbaar. Medisch centrum Meander ligt op 2,5 km afstand. Kortom ‘overal dichtbij’; met maximaal een kwartiertje ben je bij een van hierboven genoemde voorzieningen.

 

Woningaanbod